Bin och honung

Honungsbietär det mest häpnadsväckande djureti insektsvärlden. Biet har enkroppsom ärkänslig, dess liv är kort och dessfienderär många. Men dessanackdelar ignoreras när biet dagligen utför sinuppgift att samlanektarochpollensom den tar med sig tillbaka till kupan så att framtidagenerationerav bin kan frodas. Biet är till och med berett att dö för att försvarakupan.

Även om människor ochdjurgenom historien har plundrat bikuporna för att smaka påhonung, har biet överlevt och anpassat sig tillklimatoch förhållanden som ligger långt ifrån dem där bina först upptäcktes. I den här artikeln kan du läsa om hur bina tillverkar honung och hur människan har löst derashemligheter.

Bin som flyger in i sin bikupa

Varför producerar bin honung?

Bin ärintelligentaochpraktiska. Undervårenochsommarenärarbetarbinaarbetarbin upptagna med att samla nektar och pollen för att görareserverav honung förvintern. Bin skulle inte överleva utanför kupan under de kalla vintermånaderna. Källor tillmatär också mycket sällsynta under vintern.

Är du en obestridd beundrare av bin? Upptäck vårkollektion av föremål & presentidéer om bin

Honungsbin producerar så mycket honung som möjligt under de varma månaderna för att kunna försörja kolonin under “döda säsongen”. Honungen används för attmatade unga. De nya bina äter nektar och pollen för att bli starka och redo att arbeta redan på våren.

Du miel

Honung

En värdefull nektar

Binas huvudsakliga födokällor är pollen, nektar och honung. Pollen är rikt påproteiner, och nektar innehåller en mängd olikasockerarter, vilket gör dem till braenergikällorpå kort sikt. Binasamlarnektar, som förs tillbaka tillbikupans celler, där den genomgår en process avventilationoch avdunstning, för att slutligen omvandlas till honung.

Honung är en viktig födokälla för bin, särskilt honungsbin. Honung är en energirik födokälla som innehåller mycket socker och kolhydrater. Honung förstörs inte och kan lagras i bikupans celler. I teorin kan den lagras för evigt eftersombakterierochsvamparinte kan utvecklas i den. Det innebär att honung är en idealisk födokälla under vintern, när nektar- och pollenreserverna är knappa. För att ge en uppfattning om honungens hållbarhet har ätbar honung hittats i vissafaraoners gravar.

Honung är livsviktig för bina, eftersom de under vintermånaderna måste hålla liv i och få en koloni på cirka 10 000 bin att surra. Humlor och getingar, å andra sidan, låter sin koloni dö ut och låter bara drottningen överleva.kolonipå cirka 10 000 bin. Humlor och getingar låter däremot sin koloni dö ut och låter endast sindrottningen, vilket gör att de kan producera stora mängder honung. Honungsbin behöver minst 20 till 30 pund honung för att överleva en genomsnittlig vinter. Ofta produceras extra honung för att klara avnaturliga rovdjur. Därför är de idealiska föruppfödningav människor, särskilt omväderförhållandenaär idylliska under sommarmånaderna.

Banner axelväska med bi

Hur mycket honung producerar en bi?

En flitig bi producerar en tolftedel av enskedkaffe under hela sitt liv (som kan vara från 36 dagar mitt i sommaren till 3-4 månader på vintern). Det motsvarar 12 honungsbin som producerar denna enda sked kaffe. En läcker sked honung blandad igröteller ensmoothiekan görafrukosten lite roligare, men ta dig en stund vid varjemunsbit för att uppskatta dessa små insekters oöverträffade hängivenhet!

Fördelarna med honung

Det finns mångafördelarmedhälsanmed honung, som har använts för att behandla mångaåkommori tusentals år. Här är några av dem.

  • Honung är bra förblodet
  • Honung är säkrare än socker
  • Honung är bra föryogautövare
  • Honung ärantibakteriellochantiseptisk.
  • Honung är ett energirikt livsmedel
  • Honung hjälper till medmatsmältningen
  • Honung bekämparinfektioneri huden ochhårbotten
  • Honung hjälper barn attsova

Bin på vax

Producerar alla bin honung?

Olika typer av bin

En bikupa består av endrottning, hundratals drönare och tusentalsarbetarbina.

Arbetsbiet

Arbetsbina utgör 99 % av bikupans population, och det är troligt att de är den enda typ av bin som du har sett. De är allahonaroch utför nästan alltarbetei bikupan. Arbetarbina lever i cirka 45 dagar och de uppgifter de utför beror på arbetarbins ålder.

Arbetsbiet har till uppgift attmatalarverna, ta hand om drottningen,städabikupan,kontrolleratemperatureni kupan,samla inochförberedamat,skyddaskyddetoch tillverkahonungsbikupor.

Arbetsbiet har entaggig gaddför att skydda sig själv och bikupan. När arbetsbiet tvingas använda sitt sting fastnar det i offrets hud. När hon försöker flyga iväg från offret sitter stinget kvar igiftblåsan, som fortsätter att pumpa ut gift tills den är tom. Detta leder till att arbetsbietdör.

Arbetsbietetsbenär försedda med speciellaborstar, var och en av dem utformad för att utföra olika uppgifter, såsomborstningpollen frånögonen, rengöring avantennerna,torkningavdammetfrånvingarnaochförpackningavpollenpå bakbenen. En annan anpassning hos arbetsbiet är tvåskedformade käkarsom rör sig horisontellt för att samla pollen och tugga vax. Under buken finns vaxkörtlar som används för att byggaboetoch täppa till cellerna i bikupan.

Humlan

Jordbärarna är de enda hanarna i en bikoloni. De har bara ett enda syfte, nämligen att para sigmed drottningar från andra bikupor. De lever ungefär dubbelt så länge som arbetsbin, det vill säga cirka 90 dagar.

Honungsbinmellifèreshar en storrundkropp och stora ögon; de har inte heller någon sting. De äter inte själva när de är hungriga, utan drar uttunganoch väntar på att en arbetsbi ska mata dem.

De manliga binamâleslever bara i bikuporna under våren och sommaren, när kolonin går in iöverlevnadsläge; under vintern lämnar de bikupan. Humlorna lämnar bikupan samtidigt som de nya drottningarna och beger sig tillparningsplatserdär de snabbaste humlorna fångar drottningarna. När en humla har parat sig dör den. De återstående humlorna dör när maten tar slut under vintern.

Banner plånbok i läder med bi

Drottningen

Varje bikupa har en bidrottning, som ärmortill hela bikupan. Hon är den enda honan som kan para sig och under våren och sommaren kan hon lägga 1 500äggper dag. Innan hon lägger ägg inspekterar drottningen varje cell i honungskakan för att se till att arbetsbina rengör den ordentligt.

Honungsbietens drottning har en långbukoch små vingar, och hon är mycketstörreän resten av bina i kolonin. Drottningen producerarämnensom gerinstruktionerochpåverkarbeteendet hos sin koloni.

För att skapa drottningar kläcks man ut friskalarversom istället för att matas med nektar och pollen matas med drottninggelé. Drottninggelé är ett exceptionellt livsmedel fullt avnäringsämnensom produceras ihuvudetpå de arbetsbin som har till uppgift att ta hand om larverna. Bidrottningen lever i cirka fem år, vilket är betydligt längre än de andra bina i kolonin. Man tror att detta beror på att henneskostkost består uteslutande av drottninggelé, vilket har lett till den mänskliga tron att drottninggelé kan förlänga livslängden.

Så snart de nya bidrottningarnaföds,dödarde alla andra drottningar som utvecklas i kupan. När de är tillräckligt utvecklade lämnar de kupan för att para sig ochgrundasin egen koloni, vanligtvis efter 5 till 12 dagar. De parar sig med mer än ett dussindrönareunder tre dagar innan de återvänder till kupan för attläggasina ägg. Drottningarna lämnar aldrig bikupan igen, förutom om de måste hitta ett nytthem, vilket de tenderar att göra efter att ha skapat en ny bidrottning.

Honung

Är honung binas kräkningar?

Idén att honung är “bikspya” kommer från det faktum att bin tuggar och spottar ut nektar innan de omvandlar den till honung. De flesta håller med om dennahypotesen, eftersom det är en substans som går ner i matstrupen och sedan i en andra mage innan den spys upp igen, vilket är fallet med kräkningar.

Det är dock en mertekniskt>av denna hypotes. Här måste man göra enskillnadmellanuppstötningarhos bin och kräkningar hosdäggdjur, eftersom nektar och honung som bearbetas av bin aldrig kommer i direkt kontakt med mat som bearbetas, eller ska bearbetas, på ett “matsmältningsmässigt” sätt, såsom maten i magen hos ett däggdjur.

Den plats där bina lagrar nektar är som en andra mage, men den används aldrig för att smälta mat hos honungsbin. Tvärtom är dess enda syfte attinnehålla.

En bi

Hur blir pollen till honung?

Honungsproduktion är enprocessi flera steg, som ni kan föreställa er. Låt oss följa honungsbinens steg för steg när de tillverkar denna värdefullafödaför kolonin.

Steg 1: Arbetarbina samlar nektar

När arbetsbina hittar sinkällatill nektar börjar deras arbete! Med hjälp av sin snabel suger de in nektar frånblommorna och besöker ofta mer än 100 blommor under en enda pollentur.

Nektarn, tillsammans med litesaliv, lagras i en speciell påse som kallashonungsmage. När honungsmagen är full återvänder arbetsbiet till kupan för att lämna sin last.

Steg 2: Arbetarbina överlämnar nektarn till husbin

Tillbaka i kupan väntar bin, som kallas husbin, på attsamlarbin ska återvända. Arbetarbina överlämnar nektarn till de väntande bina så att de kan påbörja processen med attframställningenav honung. När nektarntuggasoch överförs från en bi till en annan,enzymerförändrar desspHoch andrakemiskaegenskaper.

I detta skede innehåller blandningen av nektar och enzymer för mycketvattenför att kunna lagras under vintern. Bina måste försökatorkas.

Steg 3: Bina torkar honungen

En del av vattnet avlägsnas från honungen när den passerar från bi till bi. Men bina använder två andra metoder för atttorkahonungen. Förstspriderde honungen på vaxkakan. Denna process ökarytanoch möjliggör en större avdunstning av vattnet.

Binafläktarockså med sina vingar nära honungen för att ökaluftflödetoch få ännu mervätskaatt avdunsta. I slutändan kommer honungen att ha en vattenhalt på cirka 17 till 20 %, jämfört med 70 % tidigare. Bina arbetar verkligen för sin mat!

Banner guldörhängen med bietema

Steg 4: Bina täcker honungskakan med bivax.

Det sista steget i honungsframställningen är lagring. Honungen läggs i cellerna i vaxkakan, där den förvaras tills bina är redo attkonsumera den. För att honungen ska hålla sig färsk täcks varje cell med bivax. Framställningen avär en annanfascinerandeprocess.

Många av oss tar honung för givet. Vi går bara till affären och köper enläckerlokal honung attsmaka på. Vi tänker sällan på all den tid som går åt till att producera honung. Nästa gång du häller någradroppar honung på dintoast eller i dinte, tacka de hundratals bin som har gjort detta möjligt!

Bin som producerar honung

Bivax

Visste du att allt som en honungsbi gör ärnyttigtpå ett eller annat sätt? Vi vi känner alla tillfördelarnaochanvändningsområdenaför honung. Men bin gör mycket mer än så! De producerar några andra viktiga resurser som kan användas av människor: bipollen,drottninggeléoch bivax. Bivax kanske inte får lika mycketuppmärksamhetsom honung, men det spelar en viktig roll förkolonins framgångför kolonin.

Om du inte redan har gissat det, lever bin ett mycketordnat liv. Var och en harsinroll att spela i kolonin, till exempelsköterskor, samlare,städareoch till och med drottningen själv. Det är därför logiskt att derashemär lika välplanerade och funktionella som bina själva. Deras bikupor består av småceller i form avhexagoner, perfekt utformade för att ge maximalt utrymme förlagringsutrymmemed ett minimum av bivax.

Vad är bivax?

Bivax är dengrundläggande beståndsdeleni bikupan. Bin av släktet Apis producerar det för att bygga den hexagonformade honungskakan där bina lever, arbetar ochsmåochlagrarsina matreserver. I sin naturliga form är bivaxet faktiskt vitt eller genomskinligt. Det får dengyllenesom vi förknippar med bivax när det färgas av pollen ellerpropolis.

Bivax består av cirka 300olika komponenter. Dess sammansättning kan variera något beroende på var bina lever. Arbetarbina ansvarar för produktionen av bivax. De harkörtlarpå undersidan av sinbuksomutsöndrarvaxet i form av tunna blad som kallasskal. Låt oss följa en av arbetsbin i processen för produktion av bivax!

Banner ring med guldbi

Hur tillverkar bin vax?

Det första steget börjar när en arbetsbi lämnar kupan för att leta efter pollen och nektar. Dessa binöverförnektar och honung till andra bin somkommer att konsumeraochomvandlatill vax. Bin behöver stora mängder nektar för att producera vax. Faktum är att en bi måsteätasex till åtta pund honung för att producera ett enda pund bivax!

När sockret har omvandlats till vax börjar bina utsöndra det genom sina speciella körtlar. Vaxet kommer först i form av småflingor, men detformasochgjutasav de andra bina på ett fascinerande sätt. Bina bildar enkedjaoch för det utsöndrade vaxet längs kedjan. Varje bi tuggar i tur och ordning på vaxet för att göra detmjuktochflexibelt.

När vaxet har nått det perfekta tillståndet kan bina börja bygga de sexkantiga honungskakorna. Kakorna fylls sedan med honung och täcks med vax för att förhindrafuktförlust.

Hur får man tag på bivax?

De flestabiodlarefår sitt bivax frånvaxlockensom täcker varje honungskammare. Med hjälp av enkniv, tar biodlaren bort locken, samlar in dem och smälter sedandemför att separera vaxet från resterna av honung. Eftersom vaxet är lättare än honungen flyter det upp till ytan. Biodlaren tar bort det översta lagret av vax och låter detkylasså att det blir enfastmassa av bivax.

Fördelarna med bivax

Liksom allt annat som bin producerar har bivax vissaegenskapersom gör det mycketanvändbarti hemmet. Eftersom det är ett naturligt ämne föredrar många människor rengörings-, skönhets-och välbefinnandeproduktersom innehåller bivax framför sådana som innehåller okända och potentielltfarliga kemikalier. Bivax uppskattas av människor över hela världen för sinanärandeochläkandeegenskaper. Bivax är fördelaktigt eftersom det:

  • Binder fukt, vilket gör det till ett fantastiskt botemedel för torr hud.
  • Den innehållerantioxidantersom ger huden ettglansigtochstrålande.
  • Den fungerar som en tätning som skyddar huden mottoxineriskadliga miljöer.
  • Skyddarhuden samtidigt som den låter denandas.
  • Ärantiinflammatorisk
  • Innehållervitamin Asom främjarcellförnyelse

En bi som samlar nektar från en blomma

Slutsats om honungsbin

Hur gillar du din honung? I en smoothie?Som påläggpå toast? Som topping påcrêpes? Dennaingredienstar alla godsaker till en ny nivå och är så naturligtläckeratt du utan tvekan skulle sluka dennaunderbarahonung på några sekunder. Det mest imponerande är att allt detta är resultatet av ett livs arbete av enminsk, men otroligttalangfull varelse: biet.

Honung är utan tvekan både utsökt och näringsrik! Honungsbinens liv ägnas åt att stödja kolonin. Varje bi har en roll att spela, och denna roll måste fullgöras för att kolonin ska kunnafrodas.Produktionfantastisk! Vad tycker du? Lämna en kommentar och berätta! Innan du går, läs också våra artiklar om fjärilslarver!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *