Ekologisk odling är en odlingsmetod utan kemikalier. Den fokuserar på att förbättramikrobiologinsom ett sätt att ökatillväxtenhos växter och produceraavkastning.
I. Vad innebär ekologiskt jordbruk?
Ekologiskt jordbruk omfattar (men är inte begränsat till)
- det ekologiska jordbruk som vi alla känner till
- biodynamiskt jordbruk
- hållbart jordbruk
- naturligt sekventiellt jordbruk
Finns det något bättre än goda ekologiska morötter?
a. Vilka är fördelarna?
Ekologiska odlingsmetoder är ett hållbart sätt att producera näringsrika produkter av hög kvalitet utan att använda stora mängder konventionella gödningsmedel och bekämpningsmedel eller genetisk modifiering.
b. Vad bygger det på?
Ekologiskt jordbruk bygger främst på användning avkompostaerobochflytande inokulum,biofertilisatoreroch andra organiska tillsatser samt på goda förvaltningstekniker för att bygga upp jorden.
Ekologiskt jordbruk fungerar mednaturligasystem ochprocesserför att bygga upp enoptimaljord, växters och djurs hälsa, samtidigt som man införlivar det bästa från ”konventionella” jordbruksmetoder för att upprätthålla produktionsnivåer och kvalitet.
Slutligen strävar man också efter resultat när det gäller näringsrik mat och förbättrad hälsa i ekosystemen.
II. Varför ekologiskt jordbruk?
Progressiva jordbrukare över hela världen söker efter alternativ till sina nuvarande odlingsmetoder, särskilt deras ökande beroende av bekämpningsmedel, ogräsmedel, konstgödsel och andra saltbaserade tillsatser.
a. Ett alternativ till konventionella metoder?
Ekologiskt jordbruk är ett av dessa alternativ. Det är en hållbar metod för att producera näringsrika produkter av hög kvalitet. Den ekologiska metoden i förhållande till det som är mätbart.
Den ekologiska metoden inom jordbruket baseras på mätning av det mikrobiella livet i jorden och därefter på tillförsel avmikrober,näringsämnen och kompost som jorden behöver för att återfå sin balans.
b. Förstå successionscykeln
En viktig del av denna metod är att förstå jordens successionscykel. Förhållandet mellan svampar och bakterier skiljer sig åt i olika typer av ekosystem, så det optimala förhållandet beror på vad som odlas.
Med hjälp av denna kunskap kan kompost, kompostte och program för jordtillsatser anpassas till den specifika markytan och den önskade grödan eller trädsorten.
III. Vad kan man göra för att få en jord av god kvalitet?
- Balanseramineralernai jorden med hjälp av vetenskapliga tester av mikrobiologisk aktivitet och kemisk analys.
- Tillförajordförbättringsmedelför att förbättrastrukturen, biologin och tillgängligheten av näringsämnen i jorden.
- Tillsätt humat och flytande humussyra till konventionella gödningsmedel för att förbättra effektiviteten och rotväxten.
- Använd ennärings-och biologisk behandling av utsädet för att optimera groningen.
- Injicera näringsvätska ochbiologi.
- Applicera bladnäring (inte bara kväve) med biologiska medel för att öka avkastnings- och kvalitetspotentialen samtidigt som risken för skadedjur och sjukdomar minskas.
- Applicera specifika svampar på växtrester för att öka kolhalten i jorden och tillgängliga näringsämnen. Förbättra jordens naturliga fertilitet
Tillgången påfosforochkalcium, samt förekomsten av en aktiv och diversifieradmikrobiellpopulation i jorden, är avgörande för att upprätthålla en högproduktiv och hållbar växtlighet.
Konventionella jordbruksmetoder och förvaltningsrutiner, såsom kontinuerlig odling, överdriven användning av bekämpningsmedel och herbicider eller överdriven användning av konventionella gödningsmedel, hindrar tillgången till dessa näringsämnen och har en negativ inverkan på storleken och mångfalden hos den mikrobiella populationen i jorden.
IV. Förstå jordens naturliga fertilitet
Ekologiskt jordbruk bygger på vetenskapliga principer och sunt förnuft. Det är viktigt att inse att mikrober är grunden för allajordbruksproduktionssystem. Många jordbrukare känner redan till mikrobernas betydelse för idisslarnas föda.
a. Bakterier spelar en avgörande roll
Ett annat exempel är den roll sombakteriernaRhizobiumspelar för att främjakvävefixeringi baljväxter. Producenterna måste förstå de naturliga processer som pågår i deras verksamhet och sedan lära sig att leta efter indikatorer som gör det möjligt att identifiera bristande mikrobiell aktivitet – och dess uppenbara effekt på den tillgängliga näringen förväxterochboskap.
Insekter, sjukdomar och ogräs är sådana indikatorer. Konventionell odling kräver att dessa skadedjur elimineras med hjälp av bekämpningsmedel.
b. Varför är ekologiskt jordbruk mer effektivt?
Ekologiskt jordbruksyftar till att angripaorsakentill dessa problem, snarare än deras symptom. För att maximeranäringsämnenasom är tillgängliga för växterna, och därmed för boskapen, är det nödvändigt att skapa enblomstrandeochhållbarmikrobiell aktiviteti själva jorden.
I de flesta odlade och betade jordar är storleken och mångfalden i jordens näringskedja idag otillräcklig för att säkerställa en självständig jordbruksproduktion/strong>på de produktionsnivåer som krävs. Detta minskar inte bara mängden organiskt material som omvandlas till humus och den mikrobiella aktiviteten över tid, utan påverkar också jordens förmåga att hålla kvar vatten.
Till exempel uppskattas att en ökning av humus med en procent kan göra att jorden kan hålla kvar ytterligare 80 000 liter vatten per hektar. Tillförsel av mikrobiella näringsämnen, såsom fermenterade flytande odlingar, på bar jord eller lövverk bidrar till att etablera en blomstrande och hållbar mikrobiell population i jorden.
c. Fler bakterier för bättre naturlig fertilitet
Genom att förbättramassanochmångfaldenmikroberi jorden kan producenterna förbättraden naturliga fertiliteteni sina jordar. Detta ökar i sin tur mängden näringsämnen som är tillgängliga för växterna och därmed för boskapen.
Omsystemet är balanserat, kommer markens näringsnätverk också att bidra till att upprätthålla enpHsom är tillfredsställande i marken. Genom att förbättra markens mikrobiella massa och mångfald kan kan producenterna förbättra den naturliga fertiliteten i sina jordar. I sin tur ökar detta mängden näringsämnen som är tillgängliga för växter och därmed för boskap.
V. Ekologiskt jordbruk, en stor utmaning?
Ekologiskt jordbruk utgör enstor utmaningför det konventionella tänkandet. (Trots detta har många australiska jordbrukare redan framgångsrikt integrerat principerna för ekologiskt jordbruk i sina verksamheter, men de flesta producenter måste se det i praktiken innan de verkligen kan förstå det).
VI. Hur börjar man med ekologiskt jordbruk?
Många jordbrukare som har deltagit i våra kurser och forum ställer oss frågan: “Var börjar man med ekologiskt jordbruk? Svaret på denna fråga är komplext och skiljer sig åt mellan olika jordbruksföretag, men för att sammanfatta det rekommenderar vi följande:
Var medveten om att dina växters hälsa och dina grödors avkastning beror på jordens hälsa.
- Balanseramineralerna i jorden för att främjaliveti jorden,jordstrukturen,växtproduktionenochhälsandjurens hälsa.
- Analyseradin jord för att avgöra vad deninnehåller.
- Öka halten avorganiskt materialochhumusi din jord genom att användakompost, gröngödsel och kompostering eller genom att använda roterande betesmarker.
- Användkompost som testatsav ettorganoberoendeorgan. Få kompostleverantörer förstår att kompost måste produceras med noggrann hantering och att den måste innehålla ett stort antal nyttiga mikroorganismer.
- Tänk på hanteringsmetoder som ökar det nyttiga livet i jorden, såsomprotozoer,svamparochdaggmaskar.
- Användkompostav god kvalitet och andratillsatsertill jorden som förbättrarstimulerande medelför jordens liv.
- Besök jordbrukare som framgångsrikt bedriver ekologiskt jordbruk och som baserar sina beslut på vetenskapliga rön och på vad som syns på ytan.
- Ompröva och anpassa ditt kemikalieprogram: fasa ut skadliga gödningsmedel, herbicider och pesticider i den mån det är möjligt.
- Studieböcker och annan information som främjar ekologiska jordbruksmetoder.
- Delta i forum och kurser som främjar ekologiskt jordbruk, särskilt när det finns fallstudier om små och stora jordbruksfastigheter.
- Anlita en konsult inom ekologiskt jordbruk som har god kunskap om jordens mikrobiologiska samhällen och deras betydelse för produktivitet och långsiktig hållbarhet.
- Gå med i en studiegrupp om ekologiskt jordbruk. I dessa grupper får du stöd och bidrag från dina kollegor som också har valt att gå den ekologiska vägen. Det är i dessa grupper som frågor om praktisk tillämpning kommer upp och diskuteras.
- Kontakta ett laboratorium för analys och rådgivning om markbiologi.
- Balansera mineralerna i jorden för att främja markens liv, markstrukturen, växtproduktionen och djurens hälsa.